Vejen til et stærkere selvværd – en rejse i selvkærlighed

Selvværd er vores fundament. Det er her du mærker og har tillid til dit eget værd og betydning. Bare fordi du er DIG. At du er værd at elske, respektere og prioritere. Bare fordi du er dig. Ikke fordi du gør noget eller skal gøre dig fortjent til det. Vores selvværd bliver grundlagt tidligt i livet og har rødder i, hvordan vores forældre og andre voksne, var omkring os. 

Der kan være flere grunde til at selvværdet har slået sprækker. Eksempler kunne være: 

  • At der er sider af dig selv, du har været nødt til at lukke ned for eller tilsidesætte for at få mors og fars anerkendelse. 
  • At du skulle yde noget eller være på en bestemt måde for at få kærlighed, anerkendelse. 
  • At du har fået dine grænser overskredet – fysisk eller følelsesmæssigt. 
  • At der er andet der har fyldt – f.eks. sygdom, skilsmisse, dødsfald eller alkohol.

Vores selvværd har betydning for, hvilke valg vi træffer i vores liv, hvad vi tillader andre og hvad vi byder os selv (selvsabotage) – og er ikke at forveksle med selvtillid.

Forskellen på selvværd og selvtillid ved psykoterapeut Marianne Eikers

Læs også “Lyn-guide til tilknytningsstile”, da vores tilknytning også har betydning for vores selvværd.

Jeg giver dig her 6 måder, du kan styrke dit selvværd gennem selvkærlige handlinger. Når du er selvkærlig i dine handlinger, tillægger du dig selv betydning ved at prioritere til, energi og bevidsthed på dig selv. Og det styrker dig i at være dig – lige som du er med alle de sprækker og sårbarheder, du også rummer. 

6 selvkærlige handlinger, der styrker dit selvværd

1. Self compassion – dyrk medfølelsen for dig selv

Se på dig selv med kærlige øjne. Lige så kærlige og omsorgsfulde, som du ser andre. Afstem dine egne forventninger til dig selv ved at anerkende ALT det, du er – både dine styrker, passioner og drivkraft OG alle dine sprækker og ufuldkommenheder. Det er alt sammen med til at gøre dig unik og betydningsfuld. 

2. Bliv bevidst om din selv-snak

Er du bevidst om, hvordan du taler til og om dig selv? ⁠Opmuntrer og støtter du dig selv – OGSÅ når det er svært eller du bliver usikker? Eller er du negativ og saboterer du dig selv? Negativ selvsnak afspejler ikke, hvordan du er og har betydning for dit selvværd, dit stressniveau og din relation til andre. ⁠Ville du tale sådan til det menneske, du holder allermest af? Hvis ikke, skal du måske lege lidt med at omformulere, det du siger til dig selv. 

3. Find modet til at sige nej

At sætte sunde grænser for dig selv har stor betydning for at kunne prioritere dine egne behov og dermed også dit selvværd. Ubehaget ved at skulle sige NEJ varer MEGET kortere end de langsigtede konsekvenser ved at sige JA og please hele tiden. ⁠At værne om din energi og tid er selvomsorg – ikke egoistisk. Der er forskel.⁠

4. Anerkend dig selv hver gang du lykkes med noget.

Lige meget hvor småt det måske virker, så styrker det din selvtillid at fejre dig selv – og i sidste ende nærer dit selvværd at du prioriterer tid til at dvæle ved og anerkende alle de små (og store) skridt du tager. 

5. Prioritér selvomsorg.

Brug tid på noget, som nærer dig både mentalt, fysisk, følelsesmæssigt og sjæleligt. Selvomsorg er at prioritere dig selv og styrker ikke kun dit selvværd, men forebygger også stress og forbedrer dine relationer. For når du fortæller dig selv i ord og handlinger, at du er værd at elske og drage omsorg, bliver du også tydeligere i dine prioriteter og grænser og får mere overskud. Win – win.

6. Dyrk glæden og omgiv dig med positivitet.

Vi har en tendens til at tro, at vi finder glæden uden for os selv. Anerkendelsen på jobbet, en ny bolig/bil/ferie eller en ny partner. Men ofte bliver det en ørkesløs higen efter det næste ”fiks”. Omgiv dig med mennesker, der støtter og løfter dig, som du kan grine OG græde sammen med. Og vær opmærksom på relationer, hvor du kommer til at tvivle på dig selv og dit værd. 

Vejen til et styrket selvværd er en livslang rejse, der kræver tålmodighed med dig selv, tilgivelse af dig selv og tilladelse for dig selv.

Husk at fejre selv det mindste fremskridt. En dag vil du se tilbage og indse, at det var afgørende skridt ♡

For nogle er det så svært at prioritere sig selv, sætte grænser og mærke egne behov, at det kan være en god idé at søge professionel for at forstå og bearbejde, hvad der har svækket dit selvværd. I terapi arbejder vi med at få en fornyet bevidsthed og forståelsesramme for, hvad det er, du har været nødt til at lukke ned for, tilpasse dig til og bruge energi på. Med fornyet indsigt vil du begynde at se dig selv med en ny forståelse, omsorg og accept. 

Vejen til selvkærlige handlinger går gennem selvindsigt og selvaccept. 

God rejse – måske ses vi på vejen. 

Kh.

Psykoterapeut Marianne Eikers
Kontakt mig på 29 73 36 76 eller book din tid online