6 måder der hjælper dig til at mærke og sætte sunde grænser.

Lær at sætte grænser, der styrker dit selvværd, gavner din trivsel og sænker dit stressniveau

Grænser er med til at skabe et balanceret forhold – både fysisk og følelsesmæssigt – mellem dig og andre. Både i forhold til hvad du IKKE vil, men i den grad også i forhold til, hvad du GERNE vil. ⁠Jeg giver dig 6 måder, du kan sætte og opretholde sunde grænser for dig selv.

Grænser er med til at definere, hvad der er acceptabel og respektfuld adfærd fra andre. Og så hjælper grænser dig med at værne om din tid, dit overskud og din private og emotionelle sfære. 

Når du ikke er klar på eller tydelig med dine grænser, kommer du til at føle dig hurtigere træt, udmattet, utilfreds, misforstået [forsæt selv listen med dine “symptomer”] – og i sidste ende vil du opleve mere stress og angst. ⁠Manglende eller uklare grænser er en stor kilde til mange af de stress-sygemeldinger, vi ser.

MEN…⁠

Før du er i stand til at sætte grænser, skal du kunne mærke dem i dig selv. Hvis dine grænser og følelser ikke er blevet respekteret, accepteret eller anerkendt som barn, skal du lære som voksen at mærke dem og respektere dem. Og dernæst at turde udtrykke dem. ⁠

DÉT er noget af det vigtige, vigtige arbejde, vi gør i terapien, når mennesker med stress, angst, indre uro og mistrivsel kommer hos mig. ⁠Det er også et sårbart stykke arbejde, som ofte har rødder i tilknytningshistorien, selvværdet og evnen til at mærke egne behov. 

Læs også Forstå dig selv bedre: Lyn-guide til de 4 tilknytningsstil 

Jeg giver dig her 6 måder, du kan hjælpe dig selv til at sætte og opretholde dine grænser og dermed værne om din tid, energi, overskud og behov. Og som på den lange bane er med til at styrke dit selvværd.

6 måder at holde dine grænser

1. Bliv skarp på dine behov.

Det her punkt kan i sig selv være udfordrende for nogen, fordi de simpelthen ikke kan mærke, hvad de har brug for og hvor deres grænser går. Derfor er dette punkt også særlig vigtigt at bruge tid på. Reflektér over dine værdier, drømme, længsler, hvad der giver dig energi og hvad dræner. Læg mærke til hvilke situationer, der gør til utilpas og hvilke, du føler dig tryg i. Denne nye bevidsthed vil hjælpe dig til at skærpe din opmærksomhed på dine grænser, så de er tro mod dine behov. 

2. Find modet til at være tydelig.

Når vi har det svært med at mærke og sætte grænser, er det også svært at kommunikere dem. Og det kan føles ”farligt” at skulle give udtryk for et behov, som indebærer en grænse eller et ”nej” til en anden. Men for at dine grænser ikke skal forblive en velbevaret hemmelighed, skal du turde være tydelig. Ingen er tankelæsere. Det er dine følelser, forventninger og grænser – og kun du kan udtrykke dem. 

3. Vær konsekvent.

Hvis du har haft svært ved at mærke dine grænser, er de formentlig også blevet overskredet. Du har givet køb på dig selv uden at vide det – eller måske har du været helt bevidst om det, fordi du ikke turde andet. Når du øver dig i at sætte og holde sunde grænser for dig selv, må du også være konsekvent. Hvis nogen ikke kan respektere dine grænser, må du også være tydelig med, hvad konsekvensen er for jeres relation – og at du holder fast i det, hvis nødvendigt. 

4. Praktisér selvomsorg.

Anerkend dit behov for tid til dig selv, prioritér selvomsorg på daglig basis. Selvomsorg er nemlig også at sætte sunde grænser for dig selv, så du passer på dig selv, din tid, dine energi og dit almene velbefindende. 

5. Vær forberedt på modstand.

Du vil muligvis opleve, at nogen reagerer, når du begynder at sætte grænser, stille krav, udtrykke behov og sige fra. De reagerer på forandringen – og det er ok. Men det må ikke ændre på din beslutning. Hold fast. Du behøver ikke forsvare dit nej eller din grænse. Du må gerne kommunikere om den, men du behøver ikke retfærdiggøre den. At prioritere dig selv og din trivsel, er IKKE egoistisk, men nødvendigt for din trivsel, dit selvværd og din livskvalitet. 

6. Evaluér og justér.

Grænser og behov kan ændre sig over tid. Dertil kommer, at når man er i gang med at øve dig i at mærke og udtrykke grænser, kan man nogle gange komme til at blive for rigid med det. Det kan også være de stadig er for bløde og skal gøres tydeligere. Så mærk hele tiden efter, hvor du er og hvad der føles rigtigt for dig. 

Grænser er selvomsorg

Når vi sætter grænser, udtrykker behov, siger til og fra giver du dig selv den selvrespekt og omsorg, som du fortjener. Og som dine omsorgsgivere måske ikke var i stand til at give dig, da du voksede op. Ved at opdage, hvilke mønstre du har taget med dig ind i dit voksne liv, gøre op med for flydende grænser og en tendens til at tilsidesætte dine behov for andres, kan du skabe sundere relationer, mindre stress og et mere balanceret liv i overensstemmelse med dine værdier, behov og drømme. 

For nogle vil det være nødvendigt at søge professionel hjælp for at lære at mærke egne behov og få støtte og sparring til at finde og udtrykke egne personlige grænser. Det er noget af det vi arbejder med i terapien hos mig. 

Det kan være en god strategi, når du skal øve dig i at mærke og sætte grænser, at starte lidt ”ufarligt”. Eksempelvis i en relation, hvor du er tryg. Og så køb dig tid. Husk at det er ok lige at trække vejret, eller lige ”gå ud at tisse” inden du responderer. Så kan du nemlig lige nå at mærke efter inden du svarer. 

Jeg ønsker dig alt det bedste på din rejse mod sundere grænser, styrket selvværd og mindre stress. Har du brug for hjælp undervejs, er du altid velkommen til at kontakte mig. 

Så du kan stå stærkere i dig selv. 

Kh.

Psykoterapeut Marianne Eikers
Kontakt mig på 29 73 36 76 eller book din tid online