En naturlig og sund reaktion på overbelastning
Det kan ofte være svært at acceptere, når man har nået grænsen for sin egen psykiske bæreevne. Årsagerne til at man oplever stress kan være mange, og det er meget forskellige fra person til person, hvad der opleves som stressende. Derfor har mange også en tendens til at kræve af sig selv, at de skal kunne klare mere, fordi de har en oplevelse af, at andre omkring dem kan. Eller fordi de ikke kan se sig selv ud af det. Vi kan godt rumme at have travlt på arbejde, hvis der er ro i andre aspekter af vores liv. Mens et usundt psykisk arbejdsmiljø eller et urimeligt arbejdspres kan være nedbrydende. Livsomvæltende begivenheder som skilsmisse, sygdom, tab eller relationsproblemer, kan udløse det. Det kan også være mere skjulte/ubevidste årsager, der aktiverer en stress- eller overbelastningsreaktion.
I et forløb hos mig, identificerer vi hvad der har været udløsende for sin stressreaktion. Meget ofte er det en kombination af flere ting. Hvis du oplever vedvarende stress, er det afgørende at få den rette hjælp med f.eks. stresscoaching eller anden stressreducerende behandling. Er du i tvivl om, hvorvidt du er stresset eller det er noget andet? Det undersøger sammen i den indledende samtale.
Kan du genkende dig selv? Nedenfor har jeg lavet et kort overblik over typiske symptomer, man kan opleve i forskellige stadier af stress eller ved en overbelastningsreaktion.
“Grønne” symptomer – OK
Kortvarig stress
Når du kortvarigt skal yde lidt ekstra, bliver usikker eller er ved at komme for sent til et vigtigt møde. Det er sund og naturlig respons og hurtigt ude af dit system igen.
- Midlertidig hjertebanken
- Midlertidig rysten eller tics
- Sveder
- Tørhed i munden
- “Sommerfugle i maven”
- Knugen i brystet eller maven
- Tissetrang
- Anspændthed
“Gule” symptomer – PAS PÅ
Moderat stress
Kroppen fortæller dig, at du skal til at være opmærksom. Sæt farten ned, lyt til din krop og stop op. Det er afgørende, at du genskaber balancen.
- Træthed
- Sover dårligt om natten
- Tænker hele tiden
- Uro i kroppen
- Indre modstand / modvilje
- Irritabel
- Lettere til tårer
- Indesluttet
Røde symptomer – STOP
Alvorlige stress
Kroppen siger stop! Du bør under normale omstændigheder ikke opleve disse symptomer. Hvis du forsætter uden at ændre noget, vil din krop larme mere – eller i værste fald skabe et kollaps*.
- Glemmer ting/er fraværende
- Eksem og/eller skavanker forværres
- Uforklarlige smerter & spændinger
- Opfarende og/eller mindre social
- Større forbrug af stimulanser
- (også mad, skærm, m.m.)
- Mave- og tarmproblemer
- Blødningsforstyrrelser
*Røde symptomer over en længere periode er alvorligt. Symptomerne vil forværres, hvis du ikke skaber en ændring – og i værste fald kan det resultere i et kollaps (i form af eks. angst, depression, udbrændthed, ildebefindende, besvimmelse, binyretræthed, blodprop). Søg altid læge og bliv tjekket ordentligt, når du oplever “røde symptomer” – og søg professionel hjælp hos psykoterapeut, stressbehandler eller psykolog.
Hvad er stresscoaching?
Stresscoaching er et fokuseret forløb, der har til formål at få dig tilbage i balance igen, samt at give dig både viden og værktøjer til at forebygge, at det sker igen. Et forløb med stresscoaching kan indeholde:
- Grundlæggende viden om stress, årsager og symptomer samt dit nervesystem
- Afstresning: Konkrete værktøjer til at reducere stress nu og her tilpasset dig
- Forebyggelse: Fokus på hvordan du forebygger stress fremover – gennem indsigt og forståelse i dine tanker, reaktionsmønstre og nok allervigtigst – din krops signaler.
- Er det ikke første gang du er stressramt? Så kigger vi også på mulige bagvedliggende årsager.
Et stressbehandlingsforløb består af 7 samtaler (60-75 min. pr. gang) fordelt over ca. 10 uger. Forløbet bliver tilpasser netop dine behov og trækker på forskning fra førende eksperter inden for stressområdet. Der vil være en kombination af samtaler, fokus på værktøjer og øget bevidsthed om din kloge kropssignaler, der hjælper dig til at komme fri af stress og forebygge, at du bliver syg af stress i fremtiden. Se mere om pris og praktisk info her.
Første skridt er at vælge den rette hjælp
Det kan være en jungle at finde den rette hjælp, når du er stresset. Jeg vil anbefale dig at vælge en behandler – psykoterapeut MPF eller psykolog – som er specialiseret/efteruddannet inden for stress og/eller stresscoaching. En der kan skabe et trygt og roligt rum, hvor du kan få ro på dit nervesystem, krop og tanker. Og som både kan give dig forskningsbaseret viden, afprøvede metoder og samtidig tilpasser forløbet til netop dig. Selv om der er nogle grundlæggende ting, der går igen for de fleste stressramte, kan det være meget individuelt, hvad der er behov for at fokusere på. Derfor tilpasser jeg altid forløbet til den enkelte.
Da der ofte også er gamle mønstre på spil, som har været medvirkende til stressen, vil jeg til enhver tid anbefale dig at vælge en stresscoach / stressbehandler, som også er psykoterapeut eller psykolog, så du kan få fat om sagens kerne. Det giver de mest langsigtede resultater.
Er du i tvivl om du er stresset?
Fordi stress er noget, der sker gradvist, kan det være svært selv at vurdere, hvor slemt det egentlig står til. Du har bare vænnet dig til det. At have lidt ondt i maven altid eller at sove dårligt om natten, for eksempel. Det er noget af det, vi kigger på til den første samtale. Her får du mulighed at fortælle din historie og hvad du oplever af udfordringer og ubehag. Sammen tager vi en vurdering af, hvor du er henne og hvad du har brug for, så du kommer til at trives igen.
Du er altid velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak eller booke en samtale. Jeg svarer som regel inden for 24 timer på hverdage. Så finder vi sammen ud af, hvad der er den rette løsning for dig. Om det er stresscoaching, terapeutiske samtaler – eller en kombination af begge dele.
Kort om stress
En tilstand ikke en sygdom
Stress er ofte – hvis ikke altid – en del af vores liv. Det er en overlevelsesmekanisme. Det er primært en fysisk reaktion, hvor vores ”kamp-flugt”-instinkt bliver aktiveret, fordi kroppen tror, der er fare på færde. Og det er jo meget godt. Hvis der ER en reel fare. Udfordringen kommer, når vores nervesystem konstant tror, der er fare på færde.
Vi kan alle være stressede i perioder. Det er for så vidt ikke farligt. Problemet kommer, når vi er lidt i ”overlevelse” hele tiden over for lange periode. Måneder – ja, nogle gange år! Så går vi fra at opleve kortvarige stressreaktioner til at være i en varig stresstilstand, som kan resultere i sygdom.
En belastningsreaktion der har til formål at beskytte dig
Når vi udsættes for en vedvarende stressbelastning, kan det blive farligt for os. Når vi bliver syge af stress er det en belastningsreaktion, der gradvist er blevet opbygget. Nogle oplever, at stressen – og en efterfølgende sygemelding – rammer dem som et lyn fra en klar himmel. Det gør den ikke. Men det var dråben, der får bægret til at flyde over. De har bare ikke tillagt signalerne undervejs betydning.
Fordi det ofte sker gradvist, er det nemt at overhøre, de små signaler kroppen giver os til, at det er ved at være nok. Og når vi ikke lytter til symptomerne og ændrer kurs, tager symptomerne til i styrke.
Arbejdspres, dårligt arbejdsmiljø, skilsmisse og konflikter er eksempler på situationer, hvor vi kan blive stressede ud over, hvad godt er. Og når vi ikke oplever, at vi får mulighed for at komme ud af belastningen igen bliver det til en belastningsreaktion, som stress er. På sigt kan det være farligt for os, fordi med den langvarige stress, følger også et nervesystem og en krop, der er i konstant alarmberedskab med høje niveauer af stresshormoner, som har svært ved at regulere sig selv ned igen. Og det svækker immunsystemet og gør os mere sårbare.
Stress-symptomer
Som nævnt, er stress en naturlig fysiologisk reaktion. Helt forenklet: Kroppen udskiller stresshormoner (adrenalin og kortisol), som forbereder kroppen på at yde sit maksimale. Pulsen stiger, vejrtrækningen bliver hurtigere og musklerne gør sig klar til reagere. Kroppen er i alarmberedskab. Det er gavnligt, men KUN når det er meget kortvarigt.
Når stresshormonerne ophober sig i vores krop, begynder vi at få symptomer på, at vi er ved at være overbelastede.
De fleste stressramte kan nikke genkendende til symptomer fra alle kategorier grøn, gul. rød (se illustration øverst). Det kan være du kun mærker enkelte af dem, eller nogle helt andre – det afgørende er, at du kan mærke, at der er noget der er “off”, at du kan mærke du “ikke er dig selv”.
OPLEVER DU STRESS ELLER ER SYGEMELDT MED STRESS?
I et stressbehandlingforløb hos mig får du både forståelse for dit nervesystem og den stress du oplever. Vi identificerer dine stressfaktorer – også dem, du måske ikke selv har spottet. Du får metoder og hjælp til at afstresse din krop og nervesystem, og til at forebygge stress fremadrettet.
Som psykoterapeut MPF & certificeret stresscoach tilbyder jeg dig redskaberne til at komme stressen til livs, samt terapeutiske samtaler, hvor du også får en dybere forståelse af dig selv og dine mønstre, som hjælper dig undgå at blive syg af stress i fremtiden. Efter den første samtale skræddersyr vi et forløb, som passer til netop dig og din situation.
Ubehandlet stress kan udvikle sig til angst og/eller depression. Så det er vigtigt, at du tager dig selv alvorligt, når du mærker symptomer på stress. Din krop lyver aldrig, så lyt til den. Jo hurtigere, du handler på at få hjælp, jo nemmere er det at komme ud af det igen.
Du er altid velkommen til at kontakte mig for en gratis forsamtale på 20 min. for at få afklaret, hvad der er dit behov.