Vi skal vikle os ud for at opnå personlig udvikling

Personlig udvikling handler om at turde forandre, give slip og folde os ud. De seneste uger, har jeg været vidne til noget fantastisk rørende. Det er jeg i øvrigt tit. Hvad det var, det vender jeg tilbage til lige om lidt. 

Jeg har i mange år undervist unge skuespiltalenter i personlig udvikling og udtryk. Og det har givet en unik indsigt i betydningen af, at vi tør være i verden med HELE os.

Uden DIG, spiller ingen roller…

Når jeg underviser de unge skuespiltalenter på Holbæk Drama College i kropsbevidsthed, autencitet og nærvær, arbejder vi meget med at give slip på forestillingen om, hvordan noget skal se ud. I stedet skal de finde det i sig selv. For som skuespiller er man sit eget instrument. Vi er alle unikke og har mange strenge at spille på. Men mange er blevet så vant til, at lade nogle andre slår tonen an, så de prøver at følge med. Vi arbejder derfor med at finde ind til deres skuespiller. Ikke en rolle. Ikke et bestemt udtryk. Men dem. For det er derfra, at rollerne skal vokse. Med en autencitet og et nærvær, så andre kan mærke det og lade sig bevæge. 

“I’m not what I think I am, I’m not what you think I am, I am what I think you think I am.” – Cooley

Og lige som i det virkelige liv, kommer vi nogle gange til at begrænse os selv. Stå i vejen for os selv. Måske er vi vant til at indtage nogle bestemte roller i vennegruppen, på arbejdspladsen, i familien, på studiet, i parforholdet… ja, du forstår sikkert, hvor jeg vil hen. 

Nogle gange har vi end ikke opdaget, hvad vi er blevet låst fast i. Vi gør bare det ”vi plejer”. Og vi keder os også nogle gange i det. Eller bliver irriterede eller kede af det. 

Jo mere vi strækker os, jo kortere når vi

Faktisk kan det gøre os stressede hele tiden at prøve at passe ind, leve op til andres forventninger og vores egne idealer. Og i vores stræben efter det, bliver der mindre og mindre plads til os selv. Paradoksalt nok. Når vi gør op med gamle mønstre og udvider vores forestillinger om, hvem vi er og hvad vi formår. Så opstår der noget nyt. Som er samlet, kraftfuldt og levende.

Først vakler vi – og så virker det!

Kender du følelsen af at give slip og bryde fri af en gammel rolle eller vane? Når noget udfordrer os og vi finder modet til at ændre på det, kan det føles usikkert og utrygt. Vi når at vakle og tvivle på os selv og om det vi føler, er rigtigt. Men når vi alligevel springer ud i det, måske lidt shaky til at starte, så genvinder vi efterhånden større selvsikkerhed og frihed til at være, den vi er. Det kan være i et nyt job, en ny partner, en ny klasse – ja, i livet!

På den anden side af dødvandet

Og nu er vi ved at være tilbage, hvor jeg startede. Det, der gav mig gåsehud. For at se de unge talentfulde mennesker møde deres egen begrænsende tanker og overbevisninger om, hvad de formår. Gå igennem et dødvande af frustrationer og mismod. Til de slipper kontrollen, sammenligningerne og finder MODET TIL AT TRO PÅ, at de godt kan. At se DEM opdage SIG SELV – DÉT giver mig gåsehud og noget af det mest rørende. At se deres ansigter, når de finder nye strenge at spille på, nye måder at bevæge sig på, bruge sig selv på. De bliver mere afslappede og afspændte – og ja, nærværende med sig selv. Og de tager det med sig ud i livet også.

Det samme sker i terapirummet og jeg glædes hver gang et menneske bryder igennem lagene og de begrænsende mønstre, opdager at der er mange unikke måder at være i verden på. Med mere frihed til at være den, man nu engang er. 

Snup bare hovedrollen i dit eget liv

Uanset om drømmen er at blive skuespiller eller at blive hovedrollen i dit eget liv. Lighederne er slående: Vi skal vikles ud for at kunne udvikle os. 

Kh. Marianne

PS. Føler du også indimellem at du snubler i de samme ting eller står i stampe i livet? Så kan det være terapi kunne hjælpe dig godt på vej videre. Skriv, sms eller ring til mig for en snak og booking af tid.

Nørd-faginfo: Holbæk Drama College, underviser jeg bl.a. i kropsbevidsthed ud fra Alexander Lowens bioenergetiske teknikker, som forløser blokeringer, frigiver energi og udvider den “plads” – i vores krop og sind -, som vi udfolder vores liv på. Derudover inddrages gestaltterapiens tænkning i de gruppedynamiske processer. I især Spanien og de sydamerikanske lande, er gestaltterapi og teater et meget brugt makkerpar.
Mit primære virke er som terapeut og stresscoach i min egen klinik. Undervisningen er en af de særopgaver jeg løser for nogle af mine gode samarbejdspartnere.

Kontakt mig på 29 73 36 76 eller book din tid online